Diabetikus ,,vegyes" befőtt
Hozzávalók
- 4 üveghez - Gyümölcsök: - 20 dkg szilva - 20 dkg őszibarack - 20 dkg körte - 20 dkg alma - 4 db 720 ml-es előkészített üveg - üvegenként 8 db édesítő tabletta - üvegenként 1 db szegfűszeg - üvegenként 1-1 db kis fahéj - üvegenként 1 késhegynyi tartósítószer - kb. 2 l felforralt víz
Receptem története Gyermekkoromban nyaranta sokat tartózkodtam vidéken idős keresztszüleimnél. Egy alkalommal mamám éppen befőttet rakott el s én ülve néztem dolgos kezeit. Majd felálltam és kimentem a kertjükbe sétálni. A szép nagy kert sok gyümölcsfának, bokornak és egészséges zöldségeknek adott otthont. A fa alatt álltam s az ágak közt beszűrődő fény miatt hunyorogva néztem fel a meggyfa egészségesen csillogó terméseire. Abban a pillanatban megállt az idő, csak a lombok közt beszűrődő fény, a madarak csicsergése, a szúnyogok zümmögése és a kertben tartózkodó házi állatok hangjai voltak velem. Mama bent a házban rakta el a befőtteket, melyet a 15 éves korom óta fennálló diabéteszem miatt mindig édesítőszerrel ízesített. Fogtam egy műanyag tálat és elkezdtem szedegetni a meggyet, őszibarackot, sárgabarackot, egrest, almát, körtét, miközben én is jókat falatoztam belőle. Lassan megtelt a tál, amit bevittem keresztmamámhoz és huncut gyermeki mosollyal előálltam ötletemmel. - Mama! Szeretnék olyan befőttet készíteni, amiben ez a sok gyümölcs mind benne van vegyesen ? - ő egy kedves nagymamás mosollyal nyugtázta ötletem. - Rendben van kislányom, de azt te teszed el, mert nekem még itt van a rengeteg eltennivaló finomság ? - felelte. Én válaszként neki fogtam a sok friss termés megmosásához, s az üvegek előkészítéséhez. Büszke voltam magamra. Keresztmama meg rám. Talán anyai nagymamám is az lenne, aki szakács volt egy életen át, de ő már nem lehetett közöttünk. A kezem munkájának gyümölcsét pedig jóízűen fogyasztottam el télen, egy-egy főétkezéshez, annál is inkább mivel tudtam ezt én magam készítettem. Saját gondolataim A ,,vegyes" gyümölcs befőzésének előnye, hogy azokat a gyümölcsöket melyek önmagukban már nem tesznek ki egy üvegre valót, ily módon egy adagban eltehetőek. Másrészt cukorbeteg sorstársaimnak velem együtt lehet annyit ,,vétkezni?, ha a kedvenc, magasabb cukortartalmú TILTOTT termésekből (pl. szőlő, szilva) üvegenként csak 3-4 szemet fogyasztunk el. Ez véleményem szerint nem okoz nagyobb vércukorkiugrást, ha mellette lassú felszívódású élelmiszert fogyasztunk, vagy sportolunk. Ezen befőttek a számunkra kedvelt, ízletes gyümölcsökből, vegyesen összeállíthatóak. Nyár elején lehet meggyet, barackkal, almával befőzni. Őszi hónapokban pedig üvegenként 3-4 szem szilva, illetve 3-4 szem szőlő a vegyes elkészítéshez (diéta szempontjából) véleményem szerint még nem olyan nagy ,,vétkezés?. Természetesen MINDIG figyelni kell az elfogyasztott élelmiszer szénhidrát tartalmára, s arra is, hogy a gyümölcscukor gyors felszívódású! Az ízesítés pedig édesítőszerekkel történjen! Elkészítés A megmosott gyümölcsöket az előkészített befőttes üvegekbe belehelyezzük rétegesen. A gyümölcsök tetejére üvegenként 1 db szegfűszeget, 1-1 kis db fahéjat és 1 késhegynyi tartósítószert teszünk. Utána megtöltjük a befőttes üvegeket a felforralt vízzel. Ezt követően feltesszük dunsztolni a gyümölcsöket.
Egy üveg befőtt szénhidrát tartalma: 23,5 g
http://www.bmk.iif.hu/archivum/200609/bmk_ahogyan_en_ keszetem.pdf a 20-22 és 26-27 oldalon
********************************************************************************
,,Diabetic Sweet Harmony" - diabetikus koktél
Hozzávalók - - 4 kiskanál hozzá adott cukrot nem tartalmazó cappuccino por - - 4 evőkanál Sütőrum - 3 evőkanál főtt feketekávé - 16 csepp édesítőszer (maximum napi 160 csepp engedélyezett!) vagy 2 tabletta édesítő - tejszínhab Díszítéshez: - 3 kocka diabetikus étcsokoládé (apró szeletekre vágva és reszelve) - 1 db mogyoró - 1 db dió (reszelve) - fahéj por - rum aroma - 1 szívószál Receptem története Mivel jómagam is cukorbeteg vagyok, tudom, hogy baráti összejöveteleken mások számára is fejtörést okoz a következő kérdésre megtalálni a választ: ,,MIVEL KÍNÁLJAM MEG A CUKORBETEG VENDÉGEM??? Azzal tisztában vagyunk, mely szeszesitalok kerülendőek (így pl. az édes pezsgők, likőrök), de azt már csak kevesen tudják miféle finomságokat, lehet összeállítani az engedélyezett szeszes koktél alapanyagok ( pl. Sütőrum, Vodka, Gin) felhasználásával. Egy bulis estén a szórakozóhely mixerétől kértem receptem összeállítását, s válaszul röpke pillanat alatt elkészült koktél szüleményem. Elmeséltem neki, hogy betegségemből adódóan nem ihatok bármit, s ennek eredményeképpen született meg otthonomban ez az egyszerű ital, melyet akkor ő mixelt össze nekem. Többféle receptem közül a következőkben ismertetem ,,Diabetic Sweet Harmony" - fantázianevet viselő koktél különlegességem. Az utókor számára fénykép formájában meg is örökítettem. S ha fotón keresztül az íze nem is, de az ital külleme, díszítése, magáért beszél. Saját gondolataim A koktélhoz való alapanyagok vásárlásakor mindig legyünk figyelmesek. Olvassuk el az ital összetételét. Kerüljük a cukornádból készült rumot s az édes pezsgőket, borokat, likőröket, vermutokat, unicumot. Ezek nagyon megemelik vércukorszintünket. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a szeszes ital mértékkel való fogyasztása is befolyásolja cukoranyagcserénk. A cukrot nem tartalmazó alkoholok gátolják a máj cukorleadó képességét, s ily módon vércukoresést eredményezhetnek. Ilyenkor fogyasszunk szénhidrátot tartalmazó élelmiszert is. Elkészítés Egy koktél szénhidrát tartalma: kb.
2007. 05. 06. 16:59 Tisztelt Bor Erika! Örömmel értesítem, hogy pályázatunkra beküldött receptjét Prohászka Béla mesterszakács úr megjelenésre kiválasztotta. Receptje abban az esetben vehet tovább részt a versenyben, ha hozzájárul ahhoz, hogy készülő szakácskönyvünkhöz portréfotót készítsünk Önről (a könyvben megjelenne a receptje a fotójával együtt). Kérem - a részletek megbeszélése miatt -, írja meg telefonelérhetőségét. Üdvözlettel: G.-né Kónya Marianna koordinátor
********************************************************************************
,,Diabella" - diabetikus házi sütemény pudinggal-habbal
Hozzávalók 4 személyre: - 1 csomag (készen vásárolt sárga csomagolású) Édes Diabetikus Házi Sütemény, melynek szénhidráttartalma - 1 csomag Csokoládé ízű cukormentes pudingpor - 1 csomag Vanília ízű cukormentes pudingpor - 2 x - 60-60 csepp édesítő ( maximum napi 160 csepp engedélyezett) - 16 szem kimagvalt meggy vagy málna - 1/2 tábla diabetikus étcsokoládé (tűzhelyen megolvasztva és a díszítéshez reszelve) - diabetikus tejszínhab - rumaroma, fahéj (a díszítéshez) Receptem története Nevem napja alkalmából vendégségbe vártam magamhoz barátnőmet. Tudtam, hogy nagyon édes szájú, szereti a tejszínes dolgokat s, hogy állandóan fogyókúrázik. Mivel én jómagam is szeretem az édességeket, s a barátnőmnek is akartam kedveskedni, hozzáfogtam a háztartásban lévő élelmiszerekből egy gyors kis desszert elkészítéséhez. Kevés időm volt, ily módon nem volt alkalmam hosszadalmas főzőcskézésbe bonyolódni, konyhaművészeti tudásom megcsillogtatni. Szétnéztem a konyhában: diabetikus tejszínhab, pudingpor (vanília, csokoládé), diétás meggybefőtt, tej, aznap kapott diabetikus étcsokoládé s egy zacskó Édes Diabetikus Házi Sütemény állt a rendelkezésemre. Összeszedtem gondolataim, és hozzá láttam a munkához. Mondanom sem kell minden kiesett a kezemből, elsőre nem sikerült jól eltalálnom az édesítő megfelelő adagját, nem találtam meg a puding készítéséhez szükséges tálat. Menetközben alakult ki fejemben a végleges recept. Gusztusosan tálaltam, majd eltettem kihűlni s a beszélgetésünk végére már olyan volt, amilyennek lennie kellett. Esztétikus és mindezek mellett ízletes. - Jaj, de szép! de jól néz ki! hm! finom! - volt a reakciója barátnőmnek. - Megadnád a receptet? - Hát, ennek nem igazán van receptje. Ez csak úgy, magától jött. Ha tudnád? - és mosollyal az arcomon gondoltam vissza a két órával ezelőtt történtekre, kapkodásokra, ,,konyhaművész", ügyes, gyors, kezeimre. Saját gondolataim Vásárláskor mindig figyeljünk oda, hogy a tejszínhabon ne a light felirat szerepeljen, mert ez esetben csökkentett zsírtartalmat s nem cukormentességet jelent. A diabetikus kekszeknek nagyon magas a szénhidrát tartalma, így azt pontosan bele kell számolni a napi szénhidrát mennyiségünkbe. Az édesítőszereknek bizonyos mennyiségen túli adagban mellékhatásai jelentkezhetnek, így mindig vegyük figyelembe az édesítőszereken feltüntetett maximális napi mennyiséget. Elkészítés Elkészítjük a csokoládé- és a vaníliaízesítésű pudingot (2 x Egy adag szénhidrát tartalma:
|