Diabetikus ,,vegyes" befőtt

 

               

                                                      

 

Hozzávalók

 

- 4 üveghez

                                                  - Gyümölcsök:                                                  

 - 20 dkg egres

- 20 dkg szilva

- 20 dkg őszibarack

- 20 dkg körte

- 20 dkg alma

 

- 4 db 720 ml-es előkészített üveg

- üvegenként 8 db édesítő tabletta

- üvegenként 1 db szegfűszeg

- üvegenként 1-1 db kis fahéj

- üvegenként 1 késhegynyi tartósítószer

- kb. 2 l felforralt víz

 

 

Receptem története

 

      Gyermekkoromban nyaranta sokat tartózkodtam vidéken idős keresztszüleimnél. Egy alkalommal mamám éppen befőttet rakott el s én ülve néztem dolgos kezeit. Majd felálltam és kimentem a kertjükbe sétálni. A szép nagy kert sok gyümölcsfának, bokornak és egészséges zöldségeknek adott otthont. A fa alatt álltam s az ágak közt beszűrődő fény miatt hunyorogva néztem fel a meggyfa egészségesen csillogó terméseire. Abban a pillanatban megállt az idő, csak a lombok közt beszűrődő fény, a madarak csicsergése, a szúnyogok zümmögése és a kertben tartózkodó házi állatok hangjai voltak velem.

      Mama bent a házban rakta el a befőtteket, melyet a 15 éves korom óta fennálló diabéteszem miatt mindig édesítőszerrel ízesített. Fogtam egy műanyag tálat és elkezdtem szedegetni a meggyet, őszibarackot, sárgabarackot, egrest, almát, körtét, miközben én is jókat falatoztam belőle. Lassan megtelt a tál, amit bevittem keresztmamámhoz és huncut gyermeki mosollyal előálltam ötletemmel.

-                    Mama! Szeretnék olyan befőttet készíteni, amiben ez a sok gyümölcs mind benne van vegyesen ? - ő egy kedves nagymamás mosollyal nyugtázta ötletem.

-                    Rendben van kislányom, de azt te teszed el, mert nekem még itt van a rengeteg eltennivaló finomság ? - felelte.

Én válaszként neki fogtam a sok friss termés megmosásához, s az üvegek előkészítéséhez.

Büszke voltam magamra. Keresztmama meg rám. Talán anyai nagymamám is az lenne, aki szakács volt egy életen át, de ő már nem lehetett közöttünk.

      A kezem munkájának gyümölcsét pedig jóízűen fogyasztottam el télen, egy-egy főétkezéshez, annál is inkább mivel tudtam ezt én magam készítettem.

 

 

Saját gondolataim

 

      A ,,vegyes" gyümölcs befőzésének előnye, hogy azokat a gyümölcsöket melyek  önmagukban már nem tesznek  ki egy üvegre valót, ily módon egy adagban eltehetőek.

      Másrészt cukorbeteg sorstársaimnak velem együtt lehet annyit ,,vétkezni?, ha a kedvenc, magasabb cukortartalmú TILTOTT termésekből (pl. szőlő, szilva) üvegenként csak 3-4 szemet fogyasztunk el. Ez véleményem szerint nem okoz nagyobb vércukorkiugrást, ha mellette lassú felszívódású élelmiszert fogyasztunk, vagy sportolunk.

Ezen befőttek a számunkra kedvelt, ízletes gyümölcsökből, vegyesen összeállíthatóak.

Nyár elején lehet meggyet, barackkal, almával befőzni. Őszi hónapokban pedig üvegenként 3-4 szem szilva, illetve 3-4 szem szőlő a vegyes elkészítéshez (diéta szempontjából) véleményem szerint még nem olyan nagy ,,vétkezés?.

      Természetesen MINDIG figyelni kell az elfogyasztott élelmiszer szénhidrát tartalmára, s arra is, hogy a gyümölcscukor gyors felszívódású! Az ízesítés pedig édesítőszerekkel történjen!

 

 

Elkészítés

 

A megmosott gyümölcsöket az előkészített befőttes üvegekbe belehelyezzük rétegesen.

A gyümölcsök tetejére üvegenként 1 db szegfűszeget, 1-1 kis db fahéjat és 1 késhegynyi tartósítószert teszünk. Utána megtöltjük a befőttes üvegeket a felforralt vízzel. Ezt követően feltesszük dunsztolni a gyümölcsöket. 

 

 

Egy üveg befőtt szénhidrát tartalma: 23,5 g

 

 

 

http://www.bmk.iif.hu/archivum/200609/bmk_ahogyan_en_ keszetem.pdf

a 20-22 és 26-27 oldalon

 

 

 

********************************************************************************

 

 

 

 

,,Diabetic Sweet Harmony" - diabetikus koktél

 

 

 

Hozzávalók

 

-       1 dl meleg víz

-        4 kiskanál hozzá adott cukrot nem tartalmazó cappuccino por

-       1 dl tej

-        4 evőkanál Sütőrum

-       3 evőkanál főtt feketekávé

-       16 csepp édesítőszer (maximum napi 160 csepp engedélyezett!) vagy 2 tabletta édesítő

-        tejszínhab

 

Díszítéshez:

 

-        3 kocka diabetikus étcsokoládé (apró szeletekre vágva és reszelve)

-        1 db mogyoró

-        1 db dió (reszelve)

-         fahéj por

-         rum aroma

-        1 szívószál

 

Receptem története

     Mivel jómagam is cukorbeteg vagyok, tudom, hogy baráti összejöveteleken mások számára is fejtörést okoz a következő kérdésre megtalálni a választ: ,,MIVEL KÍNÁLJAM MEG A CUKORBETEG VENDÉGEM??? Azzal tisztában vagyunk, mely szeszesitalok kerülendőek (így pl. az édes pezsgők, likőrök), de azt már csak kevesen tudják miféle finomságokat, lehet összeállítani az engedélyezett szeszes koktél alapanyagok ( pl. Sütőrum, Vodka, Gin) felhasználásával.

      Egy bulis estén a szórakozóhely mixerétől kértem receptem összeállítását, s válaszul röpke pillanat alatt elkészült koktél szüleményem. Elmeséltem neki, hogy betegségemből adódóan nem ihatok bármit, s ennek eredményeképpen született meg otthonomban ez az egyszerű ital, melyet akkor ő mixelt össze nekem.

      Többféle receptem közül a következőkben ismertetem ,,Diabetic Sweet Harmony" - fantázianevet viselő koktél különlegességem. Az utókor számára fénykép formájában meg is örökítettem. S ha fotón keresztül az íze nem is, de az ital külleme, díszítése, magáért beszél.

 

 

Saját gondolataim

 

      A koktélhoz való alapanyagok vásárlásakor mindig legyünk figyelmesek. Olvassuk el az ital összetételét. Kerüljük a cukornádból készült rumot s az édes pezsgőket, borokat, likőröket, vermutokat, unicumot. Ezek nagyon megemelik vércukorszintünket.

      Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a szeszes ital mértékkel való fogyasztása is befolyásolja cukoranyagcserénk. A cukrot nem tartalmazó alkoholok gátolják a máj cukorleadó képességét, s ily módon vércukoresést eredményezhetnek. Ilyenkor fogyasszunk szénhidrátot tartalmazó élelmiszert is. 

  

 

Elkészítés

 

1 dl meleg vízben elkeverek 4 kiskanál cappuccino port, 16 csepp édesítővel ízesítem. Hozzá adok 1 dl hideg tejet, 3 evőkanál főtt feketekávét és 4 evőkanál Sütőrumot. Összerázom, kiöntöm pohárba, majd jégkockákkal lehűtöm. Tetejére tejszínhabot helyezek és az apróra vágott diabetikus étcsokoládé darabkákkal, reszelt csokoládéval, reszelt dióval, fahéj porral, rum aromával, 1 szem mogyoróval díszítem.

 

 

Egy koktél szénhidrát tartalma: kb. 20 g

 

 

2007. 05. 06. 16:59

 

Tisztelt Bor Erika!

Örömmel értesítem, hogy pályázatunkra beküldött receptjét Prohászka Béla mesterszakács úr megjelenésre kiválasztotta. Receptje abban az esetben vehet tovább részt a versenyben, ha hozzájárul ahhoz, hogy készülő szakácskönyvünkhöz portréfotót készítsünk Önről (a könyvben megjelenne a receptje a fotójával együtt).

Kérem - a részletek megbeszélése miatt -, írja meg telefonelérhetőségét.

Üdvözlettel: G.-né Kónya Marianna koordinátor

 

 

  

********************************************************************************

 

 

,,Diabella" - diabetikus házi sütemény pudinggal-habbal

 

 

 

 

 

 

 

 Hozzávalók

 

4 személyre:

 

- 1 csomag (készen vásárolt sárga csomagolású) Édes Diabetikus Házi Sütemény, melynek szénhidráttartalma

134 g

- 1 csomag Csokoládé ízű cukormentes pudingpor

- 1 csomag Vanília ízű cukormentes pudingpor

- 2 x 5 dl tej (a pudinghoz)

- 60-60 csepp édesítő ( maximum napi 160 csepp engedélyezett)

- 16 szem kimagvalt meggy vagy málna

- 1/2 tábla diabetikus étcsokoládé (tűzhelyen megolvasztva és a díszítéshez reszelve)

- diabetikus tejszínhab

- rumaroma, fahéj (a díszítéshez)

 

 

Receptem története

 

      Nevem napja alkalmából vendégségbe vártam magamhoz barátnőmet. Tudtam, hogy nagyon édes szájú, szereti a tejszínes dolgokat s, hogy állandóan fogyókúrázik. Mivel én jómagam is szeretem az édességeket, s a barátnőmnek is akartam kedveskedni, hozzáfogtam a háztartásban lévő élelmiszerekből egy gyors kis desszert elkészítéséhez. Kevés időm volt, ily módon nem volt alkalmam hosszadalmas főzőcskézésbe bonyolódni, konyhaművészeti tudásom megcsillogtatni. Szétnéztem a konyhában: diabetikus tejszínhab, pudingpor (vanília, csokoládé), diétás meggybefőtt, tej, aznap kapott diabetikus étcsokoládé s egy zacskó Édes Diabetikus Házi Sütemény állt a rendelkezésemre. Összeszedtem gondolataim, és hozzá láttam a munkához.

      Mondanom sem kell minden kiesett a kezemből, elsőre nem sikerült jól eltalálnom az édesítő megfelelő adagját, nem találtam meg a puding készítéséhez szükséges tálat. Menetközben alakult ki fejemben a végleges recept. Gusztusosan tálaltam, majd eltettem kihűlni s a beszélgetésünk végére már olyan volt, amilyennek lennie kellett. Esztétikus és mindezek mellett ízletes.      

Jaj, de szép! de jól néz ki! hm! finom! - volt a reakciója barátnőmnek.

Megadnád a receptet?

- Hát, ennek nem igazán van receptje. Ez csak úgy, magától jött. Ha tudnád? - és mosollyal az arcomon gondoltam vissza a két órával ezelőtt történtekre, kapkodásokra, ,,konyhaművész", ügyes, gyors, kezeimre.

 

 

Saját gondolataim

 

      Vásárláskor mindig figyeljünk oda, hogy a tejszínhabon ne a light felirat szerepeljen, mert ez esetben csökkentett zsírtartalmat s nem cukormentességet jelent. A diabetikus kekszeknek nagyon magas a szénhidrát tartalma, így azt pontosan bele kell számolni a napi szénhidrát mennyiségünkbe. Az édesítőszereknek bizonyos mennyiségen túli adagban mellékhatásai jelentkezhetnek, így mindig vegyük figyelembe az édesítőszereken feltüntetett maximális napi mennyiséget.

  

 

Elkészítés

 

Elkészítjük a csokoládé- és a vaníliaízesítésű pudingot (2 x 5 dl tejjel, 60-60 csepp édesítővel). 4 kis üvegtálkába tesszük a Diabetikus Házi Süteményt (6 db-ot tálanként) közé elhelyezzük a meggy szemeket és megöntözzük megmelegített diabetikus étcsokoládéval vagy 1 evőkanál kakaóval a sütemény megpuhítása végett. Ráhelyezzük tálanként 1/2-1/2 arányban a csokoládé- illetve vanília pudingot. S kihűlt állapotban a tetejére, diabetikus tejszínhabot teszünk. A díszítése történhet fahéjjal, diabetikus reszelt étcsokoládéval, rumaroma vagy megolvasztott csokoládéval.

 

Egy adag szénhidrát tartalma: 47 g

 

 

 

 

 

 

 

Oldalmenü
Naptár